В днешно време комбинацията от богат избор на вкусни, но нездравословни

...
В днешно време комбинацията от богат избор на вкусни, но нездравословни
Коментари Харесай

8 съвета как да подобрите сърдечното си здраве

В днешно време комбинацията от богат избор на вкусни, само че нездравословни храни и натоварено, стресиращо всекидневие, вършат риска от развиване на сърдечни затруднения и болести все по-висок, а възрастовата граница на страдащи става все по-ниска…

Затова е от извънредно огромно значение всеки от нас да обърне внимание на себе си и сърдечното си здраве, с цел да не понижи този риск до най-малко и да остане отвън черния лист.

Ето няколко къси и ясни съвета, които ще ти оказват помощ да го направиш:

  • Контролирай високото кръвно налягане. Хипертонията е най-големият рисков фактор за сърдечно-съдови болести. Ако високото кръвно налягане не се управлява, това може да аргументи пострадване на други органи и даже гибел.
  • Намали равнищата на кръвната захар . Сърдечните болести и инсулта са главните аргументи за гибел при хора с диабет. Възрастните, които страдат от диабет, са с два до четири пъти по-голям риск от развиване на сърдечно заболяване или инсулт, останалите хора. Яжте здравословна диета и постоянно спортувайте, с цел да намалите рисковете от развиване на диабет.

За да запазиш кръвното и равнищата на кръвната си захар в норма, поддържай здравословно телесно тегло, като спазваш подобаващ хранителен режим, обезпечи си постоянна физическа интензивност и ограничи приема на натрий (сол).

  • Контролирай холестерола в кръвта . Холестеролът е нещо обикновено. Въпреки това, повишеният холестерол е рисков фактор за развиване на сърдечни проблеми. И по-специално - равнищата на „ неприятния “ LDL холестерол. Ако имаш проблеми с холестерола, ограничи приема на наситени мазнини и се придържай към предписаните си медикаменти, с цел да поддържаш здравословни равнища на холестерол.
  • Спри да пушиш. Хората, които пушат, са изложени на доста по-голям риск от сърдечно-съдови болести и постоянно страдат от преждевременна гибел. Дори и пасивното излагане на цигарен пушек може да усили риска от сърдечно-съдови болести. Така че с изключение на да избягваш цигарите е добре да избягваш и места, наситени с гъст цигарен пушек. За благополучие в последните години законът дава спомагателна засища против непушачите, като лимитира пушенето на закрито в избрани за това зони.
  • Остани деен. Да намериш време за извършения и още повече – за подготвителна стратегия, си е предизвикателство, само че несъмнено не е за подценяване. Достатъчно е да си осигуриш най-малко 2-3 часа седмично, в които да си деен и да спортуваш, с цел да намалиш доста рисковете за себе си и да подобриш освен здравето на сърдечната си система, а сложно, за цялото тяло. А и ще изглеждаш по-добре!
  • Храни се здравословно . Включи в менюто си повече зеленчуци, плодове, с цел да си набавяш достатъно витамини и фибри. Също по този начин заложи на пълнозърнести храни, млечни артикули с ниско наличие на мазнини, птиче месо, риба, бобови растения и ядки. Ограничи сладкишите, тестените произведения от бяло брашно, подсладените със захар питиета и алените меса.
  • Свали непотребните килограми.  Наднорменото тегло е рисков фактор за диабет и сърдечно-съдови болести. Дори умерената загуба на тегло може да докара до огромни усъвършенствания в кръвното налягане, доста намален риск от развиване на диабет и понижаване на избрани липиди и други рискови фактори за сърдечни болести и инсулт. Така че в случай че през години си натрупал непотребни мазнини – в този момент е момента за намаляване!
  • Здрав дух – крепко тяло!  Знаеш тази сентенция, нали? Депресията, гневът, безпокойството, скептицизмът и неналичието на обществени контакти се отразяват отрицателно на тялото освен психичеки, само че и физически. Тези проблеми могат и директно да повлияят на придържането към здравословна диета и постоянна физическа интензивност, тъй че ги хвани под око и не сваляй гарда!

Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР